Chocolate Chip Cookie
Bahan-bahannya:
Mentega 750 gram
Gula 470 gram
Gula merah 590 gram
Telur 350 gram
Vanilla 1 sudu teh
Tepung roti 1.1 kg
Baking soda 10 gram
Garam 8 gram
Chocolate chip 1 kg
Langkah-langkah Penyediaannya:
1. ‘Cream’kan mentega dan gula.
2. Perlahan-lahan campurkan telur dan kemudian taruh vanilla.
3. Campurkan tepung roti, baking soda dan garam.
4. Campurkan chocolate chip dan gaul hingga sempurna.
5. Bentukkan adunan menjadi silinder.
6. Balut silinder dan simpan dalam peti sejuk hingga agak ‘firm’
7. Sebelum dibakar, potong silinder kepada kepingan 50gm dan bakar pada suhu 177°C selama 10-12 min.
White Chocolate Chip Cookie
Bahan-bahannya:
Mentega 70 gram
Tepung gandum 130 gram
Gula 100 gram
Telur 1 biji
White chocolate 110 gram
Bicarbonate soda ½ sudu teh
Vanilla ½ sudu besar
Garam 5 gram
Langkah-langkah Penyediaannya:
1. ‘Cream’kan mentega dan gula.
2. Perlahan-lahan campurkan telur dan kemudian taruh vanilla.
3. Campurkan tepung, bicarbonate soda dan garam.
4. Campurkan white chocolate chip dan gaul hingga sempurna.
5. Bentukkan adunan menjadi silinder.
6. Balut silinder dan simpan dalam peti sejuk hingga agak ‘firm’
7. Sebelum dibakar, potong silinder kepada kepingan 50gm dan bakar pada suhu 177°C selama 10-12 minit.
Brown Sugar Almond Cookies
Bahan-bahan:
Mentega 220 gram
Gula merah 100 gram
Gula pasir 80 gram
Tepung roti 350 gram
Tepung kek 300 gram
Garam 5 gram
Baking soda 5 gram
Almond (dikisar halus) 140 gram
Telur 100 gram
Vanilla 1 sudu teh
Langkah-langkah penyediaan:
- Panaskan oven pada 190 °C
- ’Cream’kan mentega dan gula
- Dalam mangkuk lain, campurkan tepung, garam, baking soda dan almond. Kemudian simpan dahulu.
- Perlahan-lahan masukkan vanilla ke campuran mentega dan gula, kacau hingga sempurna
- Perlahan-lahan masukkan campuran tepung hingga sebati.
- Sebelum dibakar, campuran dipotong silinder kepada kepingan 50gm dan bakar pada suhu 177°C selama 10-12 min.
Peanut Butter Cookies
Bahan-bahan:
Mentega 750 gram
Gula pasir 650 gram
Gula merah 650 gram
Telur 350 gram
Vanilla 1 sudu teh
Mentega kacang 840 gram
Tepung roti 1.2 kg
Baking powder 50 gram
Garam 8 gram
Langkah-langkah penyediaan:
- Campurkan bahan-bahan kering di atas, kemudian simpan.
- Di dalam bekas yang lain `Cream’kan mentega dan gula.
- Campurkan telur, vanilla dan mentega kacang .
- Masukkan bahan kering dan kacau sehingga sempurna.
- Bentukkan campuran seperti silinder.
- Balut setiap silinder dengan ’Parchment paper’ dan simpan dalam peti sejuk.
- Apabila hendak membakar, potong silinder menjadi kepingan 50 gram dan letakkan atas ’Parchment paper’ dan bakar pada suhu 177°C selama 12 – 15 minit.