Menu Masakan

Chocolate Chip Cookie
 Bahan-bahannya:                                  
Mentega              750 gram
Gula                    470 gram
Gula merah         590 gram
Telur                   350 gram
Vanilla                1 sudu teh
Tepung roti         1.1 kg
Baking soda        10 gram
Garam                 8 gram
Chocolate chip    1 kg

 Langkah-langkah Penyediaannya:
     1. ‘Cream’kan mentega dan gula.
     2. Perlahan-lahan campurkan telur dan kemudian taruh vanilla.
     3. Campurkan tepung roti, baking soda dan garam.
     4. Campurkan chocolate chip dan gaul hingga sempurna.
     5. Bentukkan adunan menjadi silinder.
     6. Balut silinder dan simpan dalam peti sejuk hingga agak ‘firm’
     7. Sebelum dibakar, potong silinder kepada kepingan 50gm dan bakar pada suhu 177°C selama 10-12 min.

White Chocolate Chip Cookie
  Bahan-bahannya:                     
Mentega                     70 gram
Tepung gandum          130 gram
Gula                           100 gram
Telur                           1 biji
White chocolate          110 gram
Bicarbonate soda         ½ sudu teh
Vanilla                         ½ sudu besar
Garam                         5 gram

 Langkah-langkah Penyediaannya:
    1. ‘Cream’kan mentega dan gula.
    2. Perlahan-lahan campurkan telur dan kemudian taruh vanilla.
    3. Campurkan tepung, bicarbonate soda dan garam.
    4. Campurkan white chocolate chip dan gaul hingga sempurna.
    5. Bentukkan adunan menjadi silinder.
    6. Balut silinder dan simpan dalam peti sejuk hingga agak ‘firm’
    7. Sebelum dibakar, potong silinder kepada kepingan 50gm dan bakar pada suhu 177°C selama 10-12 minit.

Brown Sugar Almond Cookies
  Bahan-bahan:
Mentega                                             220 gram
Gula merah                                        100 gram
Gula pasir                                           80 gram
Tepung roti                                         350 gram
Tepung kek                                        300 gram
Garam                                                5 gram
Baking soda                                      5 gram
Almond  (dikisar halus)                      140 gram
Telur                                                 100 gram
Vanilla                                               1 sudu teh

  Langkah-langkah penyediaan:
  1. Panaskan oven pada 190 °C
  2. ’Cream’kan mentega dan gula
  3. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung, garam, baking soda dan almond. Kemudian simpan dahulu.
  4. Perlahan-lahan masukkan vanilla ke campuran mentega dan gula, kacau hingga sempurna
  5. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung hingga sebati.
  6. Sebelum dibakar, campuran  dipotong silinder kepada kepingan 50gm dan bakar pada suhu 177°C selama 10-12 min.


Peanut Butter Cookies
 Bahan-bahan:
      Mentega                   750 gram 
      Gula pasir                 650 gram
      Gula merah               650 gram
      Telur                         350 gram
      Vanilla                      1 sudu teh          
      Mentega kacang        840 gram
      Tepung roti                1.2 kg
      Baking powder         50 gram
      Garam                       8 gram

 Langkah-langkah penyediaan:
  1. Campurkan bahan-bahan kering di atas, kemudian simpan.
  2. Di dalam bekas yang lain `Cream’kan mentega dan gula.
  3. Campurkan telur, vanilla dan mentega kacang .
  4. Masukkan bahan kering dan kacau sehingga sempurna.
  5. Bentukkan campuran seperti silinder.
  6. Balut setiap silinder dengan ’Parchment paper’ dan simpan dalam peti sejuk.
  7. Apabila hendak membakar, potong silinder menjadi kepingan 50 gram dan letakkan atas ’Parchment paper’ dan bakar pada suhu 177°C selama 12 – 15 minit.